Bobulka místo pilulky: 5 druhů super zdravého ovoce

31.8.2020

Višně, borůvky, ostružiny, rybíz a angrešt. Šťavnaté kuličky, které zrají právě teď a obsahují přímo kouzelný mix vitamínů a antioxidantů. 

Bobulka místo pilulky: 5 druhů super zdravého ovoce

V našem článku vám nebudeme radit, abyste se stali vegetariány, vegany či dokonce frutariány, nebo abyste vyměnili jídelníček za hrst bobulí denně. Podělíme se s vámi o pár jednoduchých tipů, jak využít plody léta ve svůj prospěch.

Kalendář sezonnosti

Sezónnost ovoce

TIP: ŽIJTE PODLE SEZONY

Ovoce, které zrálo na slunci přirozeným způsobem, obsahuje nejvíc vitaminů a je proto nejzdravější. Sezonní stravování je pro lidské tělo mnohem přirozenější než celoroční přísun potravin, na které by se ještě vaše babička těšila celou zimu.

Višně: lékárnička na stopce

Co vás napadne, když se řekne višeň? Vonné svíčky, kosmetika s výtažky, ochucená minerálka, višňová bublanina od babičky… To nejdůležitější je přitom – zdraví. Višně možná nejsou tak sladké jako třešně, ale díky vysokému obsahu minerálů a stopových prvků fungují v těle jako neviditelná uklízečka (čistí játra, ledviny i krev, pomáhají při léčbě cukrovky). Zajímavostí je, že obsahují poměrně málo vitaminů (jen průměrné množství vitamínu B a C).

OBSAHUJÍ:

  • Draslík – 173 mg/100 g (cca 4 % DDD)
  • Jód
  • Mangan - 0,1 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Vápník - 16 mg/100 g (cca 3 % DDD)
  • Zinek – 0,1 mg/100 g (cca 1 % DDD)
  • Železo – 0,3 mg/100 g (cca 2 % DDD)

Borůvky: indigové náboje proti rakovině

Tolik antioxidantů v jedné dlani? Řeč je o borůvkách, které byste právě díky vysokému obsahu antioxidantů měli do svého jídelníčku neprodleně zařadit. Posilují imunitu, pomáhají očistit tělo od toxinů a jsou ideální pro cukrovkáře – snižují totiž hladinu cukru v krvi. Podobně jako brusinky působí močopudně, i proto jsou dobré při prevenci a léčbě zánětu močového měchýře. Navíc jsou údajně dobrou prevenci rakoviny.

OBSAHUJÍ:

  • Mangan – 0,3 mg/100 g (cca 19 % DDD)
  • Vitamíny B – cca 2 – 4 % DDD
  • Vitamín C – 9,7 mg/100 g (cca 13 % DDD)
  • Vitamín E – 0,6 mg/100 g (cca 4 % DDD)
  • Vitamín K – 19,3 μg/100 g (cca 21 % DDD)
  • Železo – 0,3 mg/100 g (cca 2 % DDD)

TIP: ŠUP DO MRAZÁKU!

Pro své zdraví uděláte nejlépe, když budete jíst borůvky (a jiné ovoce) čerstvé. Pokud jich ale v lese nasbíráte tolik, že je nestačíte sníst, zmražení v mrazáku by vitaminům nemělo uškodit J Naopak, pokud nemáte možnost koupit si ovoce čerstvé (například v zimě), nejvíce nutričních hodnot získáte právě z pytlíčku mraženého ovoce. Výrobci je totiž mrazí těsně po sběru a tak nemůže dojít ke ztrátě nutričních hodnot například přepravou nebo uskladněním.

Ostružiny: přírodní nabíječka

Kromě toho, že korunují každý dezert či zmrzlinový pohár, jsou ostružiny klenoty i v přírodní lékárně. Když si je v létě dopřejete, posílí vám imunitu, pročistí organizmus a po namáhavém výletu rychle doplní energii. Proto mějte hrst ostružin s sebou na každém treku.

OBSAHUJÍ:

  • Draslík – 162 mg/100 g (cca 3 % DDD)
  • Hořčík – 20 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Kyselinu listovou – 0,3 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Vitamín K – 19,8 μg/100 g (cca 22 % DDD)
  • Vitamín C – 21 mg/100 g (cca 28 % DDD)
  • Mangan – 0,6 mg/100 g (cca 36 % DDD)
  • Železo – 0,6 mg/100 g (cca 3 % DDD)

Rybíz: nejlepší kamarád vašich cév

Kdo by neznal rybízovou marmeládu? Snad každá česká babička má na ni svůj unikátní recept. Tajnou přísadou ovšem není nic jiného než koktejl vitaminů a minerálů, které z rybízu dělají kandidáta na doktora roku. Svačte rybíz pravidelně a nemusíte se bát křečových žil, vysokého krevního tlaku a dokonce hemoroidů.

OBSAHUJE:

  • Antioxidanty
  • Draslík – 275 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Hořčík – 13 mg/100 g (cca 4 % DDD)
  • Mangan – 0,2 mg/100 g (cca 10 % DDD)
  • Vitamin C – 41 mg/100 g (cca 55 % DDD)
  • Vápník – 33 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Železo – 1 mg/100 g (cca 6 % DDD)

Angrešt: Mr. Proper na ledviny

Zhruba do patnáctého století byl angrešt prachobyčejný divoký keř, který si naši předkové nijak zvlášť nevšímali. Pak se z něj nejdřív stal ozdobný keřík v zahradách a až postupně lidé přišli na to, že je nejen velice chutný, ale také ohromně zdravý. Chlupaté kuličky angreštu jsou totiž zásobnicemi vitaminů a stopových prvků. Kromě toho, že je můžete použít pro své zkrašlovací rituály (např. jako součást sezonního peelingu), fungují spolehlivě proti zácpě, zlepšují metabolizmus a detoxikují tělo.

OBSAHUJE:

  • Fosfor – 71 mg/100 g (cca 10 % DDD)
  • Hořčík – 23 mg/100 g (cca 7 % DDD)
  • Vitaminy skupiny B – cca 7 – 12 % DDD
  • Vitamín C – 68,7 mg/100 g (cca 92 % DDD)
  • Vitamín K – 12,5 μg/100 g (cca 14 % DDD)
  • provitamin A – 203 IU/100 g (cca 9 % DDD)
  • Vápník – 58 g/100 g (cca 10 % DDD)
  • Draslík – 473 mg/100 g (cca 10 % DDD)
  • Železo – 1,3 mg/100 g (cca 7 % DDD)

Glosář: Na co která látka slouží?

  • Antokyany: Antioxidanty, které v těle fungují jako „nárazník“ proti nebezpečným volným radikálům
  • Draslík: Pomáhá snížit krevní tlak, při onemocněních srdce a ledvin, hodí se při únavě i alergiích
  • Fosfor: Důležitý pro zdravé zuby a kosti
  • Hořčík: Rychle se unavíte i na obyčejných schodech? Máte málo hořčíku! Ten také v těle působí jako elixír mládí, zpomaluje stárnutí buněk
  • Jód: Když ho máte, štítná žláza je spokojená. Ani páteř tolik nebolí
  • Křemík: Stopový prvek, který pomáhá stavbě kostí, tvorbě nehtů, kůže a vlasů
  • Mangan: Snižuje cholesterol, podporuje růst kostí, chrání před obávanými pány (Parkinsonem a Alzheimerem)
  • Provitamin A: Díky němu dobře vidíte a rozeznáváte barvy
  • Vápník: Alfa a omega zdravých kostí a zubů
  • Vitamin C: Nekorunovaný král vitaminů, zlepšuje imunitu a pomáhá při chřipce a nachlazení
  • Vitaminy B: Afty, ekzémy, padání vlasů, ale i špatná nálada – to všechno vám hrozí, když vám chybí „béčka“
  • Vitamin E: Rytíř, který vás chrání proti akné, vyčerpanosti, ale i cukrovce či epilepsii
  • Zinek: Chrání játra, neutralizuje paseku, kterou v těle nadělá alkohol, podporuje rozmnožování J
  • Železo: Bez červených krvinek může vaše tělo rovnou do šrotu