Višně, borůvky, ostružiny, rybíz a angrešt. Šťavnaté kuličky, které zrají právě teď a obsahují přímo kouzelný mix vitamínů a antioxidantů.
V našem článku vám nebudeme radit, abyste se stali vegetariány, vegany či dokonce frutariány, nebo abyste vyměnili jídelníček za hrst bobulí denně. Podělíme se s vámi o pár jednoduchých tipů, jak využít plody léta ve svůj prospěch.
TIP: ŽIJTE PODLE SEZONYOvoce, které zrálo na slunci přirozeným způsobem, obsahuje nejvíc vitaminů a je proto nejzdravější. Sezonní stravování je pro lidské tělo mnohem přirozenější než celoroční přísun potravin, na které by se ještě vaše babička těšila celou zimu. |
Co vás napadne, když se řekne višeň? Vonné svíčky, kosmetika s výtažky, ochucená minerálka, višňová bublanina od babičky… To nejdůležitější je přitom – zdraví. Višně možná nejsou tak sladké jako třešně, ale díky vysokému obsahu minerálů a stopových prvků fungují v těle jako neviditelná uklízečka (čistí játra, ledviny i krev, pomáhají při léčbě cukrovky). Zajímavostí je, že obsahují poměrně málo vitaminů (jen průměrné množství vitamínu B a C).
Tolik antioxidantů v jedné dlani? Řeč je o borůvkách, které byste právě díky vysokému obsahu antioxidantů měli do svého jídelníčku neprodleně zařadit. Posilují imunitu, pomáhají očistit tělo od toxinů a jsou ideální pro cukrovkáře – snižují totiž hladinu cukru v krvi. Podobně jako brusinky působí močopudně, i proto jsou dobré při prevenci a léčbě zánětu močového měchýře. Navíc jsou údajně dobrou prevenci rakoviny.
TIP: ŠUP DO MRAZÁKU!Pro své zdraví uděláte nejlépe, když budete jíst borůvky (a jiné ovoce) čerstvé. Pokud jich ale v lese nasbíráte tolik, že je nestačíte sníst, zmražení v mrazáku by vitaminům nemělo uškodit J Naopak, pokud nemáte možnost koupit si ovoce čerstvé (například v zimě), nejvíce nutričních hodnot získáte právě z pytlíčku mraženého ovoce. Výrobci je totiž mrazí těsně po sběru a tak nemůže dojít ke ztrátě nutričních hodnot například přepravou nebo uskladněním. |
Kromě toho, že korunují každý dezert či zmrzlinový pohár, jsou ostružiny klenoty i v přírodní lékárně. Když si je v létě dopřejete, posílí vám imunitu, pročistí organizmus a po namáhavém výletu rychle doplní energii. Proto mějte hrst ostružin s sebou na každém treku.
Kdo by neznal rybízovou marmeládu? Snad každá česká babička má na ni svůj unikátní recept. Tajnou přísadou ovšem není nic jiného než koktejl vitaminů a minerálů, které z rybízu dělají kandidáta na doktora roku. Svačte rybíz pravidelně a nemusíte se bát křečových žil, vysokého krevního tlaku a dokonce hemoroidů.
Zhruba do patnáctého století byl angrešt prachobyčejný divoký keř, který si naši předkové nijak zvlášť nevšímali. Pak se z něj nejdřív stal ozdobný keřík v zahradách a až postupně lidé přišli na to, že je nejen velice chutný, ale také ohromně zdravý. Chlupaté kuličky angreštu jsou totiž zásobnicemi vitaminů a stopových prvků. Kromě toho, že je můžete použít pro své zkrašlovací rituály (např. jako součást sezonního peelingu), fungují spolehlivě proti zácpě, zlepšují metabolizmus a detoxikují tělo.