Nejčastěji se přenáší jídlem a postihuje trávicí trakt. Stačí jedna malá nepozornost a poslední dny léta strávíte v koupelně. Přečtěte si, jak se salmonelóze vyhnout.
Není nad domácí majonézu nebo tiramisu, jenže právě do takových dobrot se může salmonela dostat se syrovými vajíčky. Onemocnění se z více než 90 % přenáší potravou a za nakažením většinou stojí konzumace syrového nebo nedostatečně uvařeného masa, vajec nebo pití nepasterizovaného mléka.
Bakterie salmonely se vyskytují v zažívání nakaženého zvířete a při jejich vylučování mohou kontaminovat potraviny.
Při letních teplotách se bakteriím salmonely daří a množí se výrazně rychleji, proto bychom se měli mít hlavně v tomto období na pozoru.
Salmonelóza je průjmové onemocnění, jehož průběh snadno vyčerpá celý organismus. Mezi její hlavní příznaky patří:
Léčba a inkubační doba závisí na délce a závažnosti příznaků. S onemocněním se můžete potýkat v rámci hodin, dní až jednoho týdne.
Během onemocnění je důležité odpočívat a hodně pít, aby nedošlo k dehydrataci. Ideálním pomocníkem jsou rehydratační roztoky určené k doplnění tekutin a minerálů.
Nemoc nejčastěji postihuje malé děti, starší ročníky a lidi s oslabeným imunitním systémem. V těchto případech se doporučuje léčba antibiotiky. Při výskytu zdravotních komplikacích konzultujte průběh léčení se svým praktickým lékařem MOJE AMBULANCE.
Na letní dovolenou se těšíte celý rok, a proto si ji nezkazte žádným onemocněním. Myslete na své zdraví a podívejte se na tipy, jak v létě podpořit organismus i náladu. A jak se úspěšně vyhnout hojným návštěvám koupelny se salmonelou?
Důraz na čistotu je neodmyslitelně spjatý se zdravím. Nezapomínejte si mýt ruce po každé toaletě, před přípravou jídla a před tím, než se do jídla pustíte. Na hygienu myslete také po mazlení se s cizími zvířaty, která mohou být bakterií nakažená.
Máte chuť si připravit osvěžující těstovinový salát s kuřecím? Nepoužívejte jedno, a to samé prkénko na syrové maso i zeleninu. Buďte při přípravě jídla obezřetní a zamezte případnému znečištění zeleniny.
Pokud si nejste jistí, jak moc čerstvé bylo jídlo před zmrazením, doporučujeme se do takového dobrodružství nepouštět. Mohli jste dát potravinu chladit až v momentě, kdy už byla kontaminovaná.
Při přípravě večeře myslete na to, aby bylo maso pořádně propečené nebo dovařené. Minimální teplota 65 °C bakterie salmonely v potravinách zničí, a tak pečlivým vařením předejdete případné nákaze. Pro jistotu je dobré kuchtění neodkládat, aby bakterie neměly ani šanci se rozmnožit.
Zahraniční dovolená láká k ochutnávkám místních pokrmů. Tržnice, kde jsou lahůdky vystaveny celodenně vyšším teplotám, může být pro bakterii salmonely ráj. Vyhýbejte se pochoutkám, které takové riziko skrývají, a stravujte se v ověřených restauracích.
Dodržování základních hygienických návyků pomůže předcházet salmonelóze, ale i spoustě dalším onemocněním. Podobně jako bakterie salmonely se vylučuje stolicí například také virus žloutenky. Přečtěte si článek o tom, jak žloutence předcházet.
Hledáte nového praktického lékaře, na kterého se můžete spolehnout, ať už se jedná o salmonelózu nebo jakékoli jiné zdravotní komplikace? Zaregistrujte se u nás a vyberte si pobočku MOJE AMBULANCE.