Nízkocholesterolovou dietu je nutno dodržovat dlouhodobě, nejlépe trvale. Základem je vyvážený příjem základních živin, pravidelné stravování (doporučeno 5x denně), pitný režim (2-3 litry denně) a samozřejmě pohyb.
Strava by měla být tvořena z 15 % bílkovinami, 50-55 % sacharidy a 30-35 % tuky.
Spotřebu alkoholu je třeba výrazně omezit na 20 g alkoholu na den u mužů a 10 g alkoholu na den u žen (0,5 l piva nebo 2 dcl vína u mužů na den, u žen poloviční dávky).
Výrazně omezujeme příjem živočišných tuků na 1/3, podíl rostlinných a rybích tuků by se měl zvýšit na 2/3 celkového příjmu tuků.
Je nutné se vyhýbat dlouhodobé konzumaci transmastných kyselin obsažených v trvanlivém pečivu, náhražkách čokolády, v některých polevách a v nekvalitních cukrovinkách.
Doporučená je také konzumace potravin s obsahem omega 6 a 3 mastných kyselin obsažené v rybách, lněných semínkách, olivovém oleji.
Vhodným způsobem úpravy pokrmů je vaření, dušení, popřípadě grilování.
Zahušťujte moukou rozmíchanou ve vodě či mléku, chlebem, mixovanou zeleninou, rozvařenou bramborou.
Dostatečný příjem ovoce a zeleniny obsahující dostatek vitaminů, minerálních látek a vlákniny – do jídelníčku bychom měli denně zařadit 400-500 g zeleniny.
U pacientů s nadváhou a obezitou je doporučena redukce hmotnosti.
Pravidelné aerobní cvičení alespoň 4-5x týdně po dobu 30-45 minut (rychlá chůze, jízda na kole, plavání, rotoped).
Doporučené potraviny | Potraviny v omezeném množství | Nevhodné potraviny (potraviny obsahující velké množství cholesterolu a nasycených tuků) |
|
Tuky | Spotřebu všech tuků je nutno snížit | Rostlinné oleje – slunečnicový, olivový, kukuřičný, řepkový, sójový, podzemnicový, rostlinné tuky | Máslo, sádlo, lůj, olej palmový, kokosový, některé margaríny, oleje neznámého složení |
Ryby | Všechny mořské i sladkovodní, grilované, vařené, uzené bez kůže, rybičky v tomatě, v oleji | Rybí vnitřnosti, krabi, krevety, smažené a uzené ryby s kůží | |
Maso | Kuře, krůta, holoubě, králík, zvěřina, kachna, telecí, sojové | Zcela libové hovězí a skopové, zcela libové vepřové a šunka, drůběží šunka, koňské uzeniny | Viditelný tuk na mase, husa, slepice, tučné vepřové, skopové, uzené, mleté maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy, uzenářské výrobky (klobásy, salámy, párky), kůže z drůbeže, hamburgery |
Mléčné výrobky | Nízkotučný jogurt a sýr, netučné podmáslí a tvaroh, acidofilní mléko, kefír | Polotučné mléko do 2 % tuku, sýry do 30 % tuku v sušině | Plnotučné mléko, tučný tvaroh, smetana, šlehačka, tučné sýry a jogurty, kondenzované a sušené mléko, smetanové omáčky, mražené výrobky z mléka a smetany |
Vaječné bílky | V libovolném množství | 1-3 celá vejce – týdně, pouze na přípravu pokrmů | Vaječné žloutky, majonéza |
Zelenina | Čerstvá, mražená i sušená zelenina, lupínky v různých úpravách, brambory vařené nebo pečené ve slupce | Hranolky připravené na doporučeném oleji | Smažená zelenina, bramborové chipsy, hranolky, bramborák, saláty s majonézou |
Ovoce | Ovoce nejlépe v syrovém stavu, mražená ovocná dřeň | Kompoty s umělým sladidlem | Kandované ovoce – fíky, datle, kompoty a marmelády s cukrem |
Luštěniny a obiloviny | Rýže, hrách, fazole, čočka, sójové boby, krupky, pohanka, ovesné vločky, nízkovaječné těstoviny, kukuřice, mák | Knedlíky, vaječné nudle a těstoviny, zavářky | |
Pečivo | Tmavý chléb, celozrnné výrobky, moučníky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky | Netučné pečivo a moučníky připravované z rostlinných tuků | Cukrovinky, tučné bílé pečivo, dorty, koblihy, čokoláda, máslové výrobky |
Dezerty | Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudingy z odtučněného mléka | Netučné pečivo a moučníky připravované z rostlinných tuků | Dezerty s máslovou nádivkou, pudingy z tučného mléka, zmrzliny |
Nápoje (2-3 litry denně) |
Minerálky, nápoje s vitamínem C, nízkokalorické, light nápoje, čaje – zvláště bylinné, voda | Sladké nápoje |
Na téma NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ DIETA jsme zpracovali také edukační leták, který můžete stahovat ZDE.