Zelená je barvou života a harmonie. Ne nadarmo se jí připisují zklidňující a uzdravující účinky. Platí to však i pro zelené potraviny? Které je dobré zařadit do svého jídelníčku? A u kterých si dát pozor na intoleranci?
Jste často unavení, nesoustředíte se a trpíte na bolesti hlavy nebo nechutenstvím? Tělo vám dává jasně najevo, že mu něco chybí. Může docházet k tzv. oxidativnímu stresu, tedy k nerovnováze tvorby reaktivního kyslíku. Oxidativní stres je jednou z hlavních příčin způsobujících postupnou ztrátu paměti. Právě k němu začne docházet, pokud v organismu není dostatek antioxidantů, vitamínů a minerálů.
Zelené potraviny jsou plné kyseliny listové, vápníku, hořčíku, draslíku, železa, vitamínu K, antioxidačních látek a dalších pomocníků. Pomáhají nejen na oxidativní stres, ale i na překyselení organismu, a především zlepšují hodnoty krevního obrazu. Zatočte s jarní únavou.
Základem je listová zelenina, která obsahuje všechny výše zmíněné vitamíny a minerály. Tedy všechny druhy salátů. Od toho římského, který pro své blahodárné účinky konzumovala i sama Kleopatra, až po naše hlávkové saláty.
Důležitý vitamín K najdete především v okurce, chřestu nebo zelí. Pokud máte vitamínu K málo, můžete trpět na modřiny, krvácení z nosu i dásní. U starších osob se může objevit i řídnutí kostí.
Brokolice je bohatá na vitamín C a E. Ty přispívají k zdravému srdci, snižují riziko rakoviny a jsou důležité pro správný vývoj plodu během těhotenství.
Když se řekne zelená zelenina, určitě vás hned napadne špenát. Ten obsahuje vitamín K a železo, které napomáhají ke snížení tlaku a díky vitaminu A se můžete těšit na krásné vlasy, pokožku a nehty.
Kiwi dodá vitamín C, E a pořádnou dávku vlákniny spolu s antioxidanty.
Množství antioxidantů nabídne i zelený meloun.
Šťavnaté hrušky přispívají ke zdravému srdci.
Zelené hrozny obsahují hořčík a draslík, díky kterým budete mít nižší tlak.
Nebojte se ani zeleného jablka, to obsahuje více než 30 vitamínů.
Angrešt je plný vitamínů a křemíku, který pomáhá zajišťovat pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů.
Podobně jako angrešt má i jiné bobulovité ovoce blahodárné účinky. Berte bobulky místo pilulky! Ale pozor, u řady zeleného ovoce může docházet k intoleranci na tyto potraviny. Často se projevuje překyselením organismu, vyrážkou, silným pocením nebo bolestí břicha.
Víte, jaké potraviny jsou pro vaše tělo blahodárné a které mu mohou ublížit? Informujte se u svého lékaře na možnost podstoupit test na potravinovou intoleranci.
Matcha čaj je hitem posledních let. Ale jeho výhody znají v Japonsku už více jak 800 let. Matcha je považována za jednu z nejsilnějších superpotravin na trhu a ne nadarmo.
Narozdíl od kávy, jejíž účinek pomine už za 3 hodiny, se kofein do těla uvolňuje postupně v průběhu 3 až 6 hodin.
Šálek matcha čaje je plný prospěšného antioxidantu zvaného katechin. Obsahuje ho až 100× více než běžné čaje, což je způsobeno tím, že se lístky nelouhují, ale konzumují.
Matcha je vhodná i pro studenty, protože podporuje tvorbu dopaminu a serotoninu, které zlepšují paměť a koncentraci.
Věděli jste, že už více než tisíc let je matcha společníkem buddhistických mnichů při meditaci? Čaj totiž obsahuje vzácnou aminokyselinu L-theanin, která navozuje pocit klidu, jasné mysli a relaxace.
Projezte se ke zdraví, ale nezapomeňte doplnit do jídelníčku i zelené doplňky stravy. Mezi zelené superpotraviny patří kromě matchy i zelený ječmen a chlorella.
Zelený ječmen má blahodárný vliv na organismus především z hlediska detoxikace. Díky vitamínu B a C působí na nervovou soustavu a podporuje obranyschopnost organismu. Dále je bohatý na vitamín K1, H, D i vitamín E.
Chlorella je bohatá na beta-karoten, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a vitamín B. I přestože je chlorella prospěšná, vyhnout by se jí měli lidé s autoimunitními onemocněními a všichni, kteří užívají léky na ředění krve nebo na potlačení imunity.
Kolik zelených potravin denně zkonzumujete? Podělte se s námi do komentářů na našem Facebooku.