Říkáme mu vitamín, ale ve skutečnosti se jedná o skupinu hned několika velmi podobných molekul, které mohou být přírodního původu i syntetické. Jejich nejvýznamnější část tvoří vitamíny D2 a D3 a jsou nezbytně důležité pro fungování celého těla. Co mají vše na starosti?
Nedostatek vitamínu D je často spojovaný s osteoporózou, srdečními chorobami, neplodností, obezitou, cukrovkou, psychickými potížemi, sníženou obranyschopností organismu a s autoimunitním onemocněním, jako je roztroušená skleróza. U dětí má jeho nízká hladina na svědomí křivici.
Jaké jsou první varovné signály, kterými vám dává tělo najevo, že mu schází? Objeví se zvýšená únava a vyšší náchylnost k respiračním onemocněním, sníží se hladina vápníku v krvi, což vede k bolestem kostí a svalů, pomalejšímu hojení ran a vypadávání vlasů. Mohou se objevit i psychické obtíže a úzkosti a dlouhodobě snížená hladina vitamínu D může vést k rozvoji cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění.
V potravě získáváme vitamín D z vajec, másla, jater a tučných ryb, jako jsou losos, treska, makrela a sardinky. Říká se mu ale také sluneční vitamín – tvoří se v pokožce už po 15 až 20 minutách, které strávíme na slunci. V podzimních a zimních měsících, kdy ubývá denního světla, je o to důležitější doplňovat ho i jinak. Jednou z možností jsou doplňky stravy v tabletách – rybí tuk, omega-3 mastné kyseliny nebo přímo vitamíny D3. Pro jeho správné vstřebávání je ale důležité dbát na dostatečný příjem tuků, ve kterých je vitamín D rozpustný.
Jeho zvýšený příjem je důležitý především u těhotných a kojících žen a novorozenců. Ti se totiž rodí s chrupavkami, které se až postupem času mění v pevné kosti. K tomuto procesu je nutný právě i vitamín D spolu s fosforem a vápníkem. Doplňky stravy doporučujeme i veganům, kterým ve stravování chybí právě složky živočišného původu, které jsou jeho zdrojem.
Zatímco u vitamínů rozpustných ve vodě předávkování prakticky nehrozí, protože nadbytek tělo vyloučí močí, u vitamínů rozpustných v tucích se situace liší. Nadbytečné látky se ukládají do těla a při vysokém množství způsobují zdravotní potíže. Mohou se objevit nevolnosti, zvracení, závratě a v extrémních případech i poškození ledvin.
Jaká je tedy doporučená dávka? Liší se v závislosti na mnoha faktorech, mezi které patří vstupní hladina vitamínu D v těle, index tělesné hmotnosti, podíl tukové tkáně a vystavení se slunečnímu záření. Evropské doporučení udává potřebnou denní dávku ve stravě nebo suplementaci u dospělých 15 mikrogramů za den, u dospělých v zimním období k doplnění vitaminu někteří odborníci raději doporučují 25 mikrogramů denně. Na trhu je mnoho doplňků stravy obsahujících vitamin D3, kdy se doporučuje užívání 1x denně a pouze pro starší 12 let. Pokud si nejste jistí správným dávkováním, konzultujte ho se svým praktickým lékařem.
O tom, jaké další vitamíny je vhodné během chladného počasí doplňovat, jsme pro vás sepsali článek zde.
Hledáte nového praktického lékaře?
Vyberte si z poboček MOJE AMBULANCE a registrujte se u nás.